Mus herbaciany z miodem i bitą śmietaną
Mus herbaciany z miodem i bitą śmietaną
Składniki
1 szklanka wody
8 torebek herbaty Tetley Intensive Black
4 żółtka jajek
1 szklanka cukru, drobnoziarnistego
1 ½ łyżka stołowa żelatyny w proszku
2 - 3 łyżki stołowe wody
3 białka jajek
2 szklanki śmietany kremówki, ubitej
Dodatkowa bita śmietana:
2 łyżki stołowe miodu
30 ml amaretto lub innego smakowego likieru
Directions
- Zagotuj wodę do wrzenia i zaparzaj herbatę przez ok. 5 minut, odstaw do schłodzenia.
- Połącz zółtka jajek i cukier w gorącej kąpieli wodnej, aż masa będzie puszysta. Odstaw do schłodzenia.
- Rozpuść żelatynę w małej ilości wody.
- Ubij białka jajek i połącz z pozostałą ilością cukru, aż masa będzie puszysta. Białka delikatnie połącz z zółtkami.
- Dodaj 2 szklanki śmietany kremówki, żelatynę i herbatę.
- Otrzymaną masę przelej do deserowych naczynek i wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Schłodzony mus ozdób bitą śmietaną, połączoną z miodem i likierem lub świeżymi owocami, wedle uznania.
Porcja: 6 porcji
Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia: 2 godziny