Pochodzenie naszych herbat

Skąd pochodzi herbata


Dawniej wszystkie dostawy herbaty pochodziły z Chin. To się jednak zmieniło: obecnie współpracujemy z tysiącami plantacji herbaty na całym świecie. Każdy rejon uprawny ma własne uwarunkowania klimatyczne, które mają wpływ na finalny smak herbaty. Dlatego do naszych kompozycji herbacianych wybieramy najlepsze herbaty z całego świata i łączymy je ze sobą, aby uzyskać intensywny smak i aromat herbat Tetley.

 

map

Skąd pochodzi herbata

Aby dowiedzieć się więcej o herbacie pochodzącej z różnych stron świata, kliknij na wybrany kraj

Kraje

Argentyna

Gdzie: W północno-wschodniej części Argentyny, w cieplejszej prowincji Misiones.

Herbata: Na czerwonych glebach Misiones rośnie herbata o łagodnym smaku i przejrzystej barwie. Herbata z tego regionu wykorzystywana jest do produkcji herbat mrożonych dla rynku amerykańskiego.

Kenia

Gdzie:  Na wysoko położonych obszarach, zarówno na wschód, jak i na zachód od Wielkich Rowów Afrykańskich w Kenii.

Ile:  Kenia zajmuje trzecie miejsce na świecie pod względem produkcji herbaty, zaraz po Chinach i Indiach. Wiele pochodzących stamtąd bujnych i jasnych herbat sprzedawanych jest na aukcjach w porcie w Mombasie, na Oceanie Indyjskim.

Herbata:  Kenia zaspokaja potrzeby wielu rynków. W Europie najchętniej sięgamy po  tamtejszą odmianę herbaty o liściach średniej grubości  i głębokiej barwie.

Malawi

Gdzie:  W Malawi w Afryce Środkowej, gdzie pierwsze ogrody założyli Brytyjczycy pod koniec  XIX w. Jest to kolebka przemysłu herbacianego w Afryce, później dołączyły do niej Rwanda, Burundi, Zimbabwe i Mozambik.

Ile:  Malawi produkuje 45 mln kg herbaty, dzięki czemu należy do grona ważnych producentów herbaty na świecie. Duża ilość pochodzącej stąd herbaty sprzedawana jest na cotygodniowych aukcjach w Limbe, na południu kraju.

Herbata:  Z Malawi uzyskujemy herbaty o jasnej, interesującej barwie. Herbaty te są szczególnie  lubiane w Wielkiej Brytanii oraz RPA.

Republika Południowej Afryki

Gdzie:  W regionie Cedarberg, w Prowincji Przylądkowej Zachodniej (Western Cape), w RPA, ojczyźnie czerwonokrzewu („rooibos” w jęz. afrikaans). Ten dziki krzew znaleźć można tylko tutaj. Jego liście przypominają igiełki. Od początku XX w. przetwarza się go i fermentuje tak, jak herbatę.

Herbata:  Mimo, że herbata rooibos nie zawiera kofeiny, powstaje z niej czerwonawy napar, przypominający czarną herbatę. Herbata ta nadaje się również do tworzenia różnych kompozycji smakowych.

Indie

INDIE POŁUDNIOWE

Gdzie:  Najważniejsze regiony uprawy herbaty w Indiach Południowych to : Kerala i Tamil Nadu. Prowincje te produkują więcej herbaty niż Argentyna i Indonezja łącznie.

Herbata:  Wiodącą południowoindyjską herbatą jest Nilgiri. Uprawia się ją na wysoko położonych terenach. Herbata ta ma charakterystyczny smak i aromat. Jest to droga odmiana, szczególnie uwielbiana na rynku rosyjskim.

DARJEELING

Gdzie:  Darjeeling to indyjska prowincja położona u podnóży Himalajów, gdzie pierwsze plantacje herbaty zostały założone przez Brytyjczyków już w latach 50. XIX w.

Kiedy:  Odmianę Darjeeling zbiera się podczas czterech „przypływów” (flushes), czyli sezonów: wiosną (koniec lutego – połowa kwietnia), latem (maj – czerwiec), w porze monsunowej (lipiec – wrzesień) i jesienią (październik – listopad). Herbatę uprawia się na terenach położonych na wysokości ponad 2000 m n.p.m.

Herbata:  Herbata Darjeeling zwana jest „szampanem pośród herbat” i smakuje najlepiej z odrobiną mleka. Każdy „przypływ“ nadaje herbacie inny smak: letni to herbata łagodna, natomiast z późniejszych zbiorów, powstaje silniejszy napar o mocniejszej, miedzianej barwie.

ASSAM

Gdzie:  W Indiach Północno-Wschodnich, na wilgotnych aluwialnych równinach, które graniczą z potężną rzeką Brahmaputra.

Kiedy:  Większość herbaty z regionu Assam powstaje pomiędzy lipcem a wrześniem. Produkuje się tutaj ok. 700 mln kg herbaty rocznie.

Herbata:  Odmiana Assam ma słodowy posmak, jest orzeźwiająca, a jej wyrazisty smak dodaje wigoru.


Sri Lanka

Gdzie:  Na Sri Lance, aczkolwiek pochodzące stąd herbaty nazywane są zgodnie z dawną nazwą kraju: Ceylon.

Ile:  Pod względem ilości produkowanej herbaty Sri Lanka zajmuje czwarte miejsce na świecie.

Herbata:  Herbaty Ceylon są lekkie, jasne i cytrusowe. Rodzaje herbat Ceylon dzieli się ze względu na wysokość, na której rosną (niska, średnia, wysoka) oraz dwa sezony, w których powstaje najwyższej jakości herbata : sezon Uva (trwa od lipca do września) oraz sezon Dimbulla (od grudnia do lutego).

Tajwan

Ile:  Większość powstającej na świecie herbaty Oolong pochodzi z Tajwanu.  Jej najlepsze odmiany są bardzo drogie i kosztują do kilkuset dolarów za kilogram.

Herbata:  Oolong to herbata częściowo utleniona. W zależności od poziomu fermentacji, nadawane są jej różne cechy. Odmiana Champagne ma czysty, brzoskwiniowy charakter. Odmiany Jade i Pouchong  obie mają kwiatowy charakter, ale różnią się od siebie wielkością liści.

Japonia

Gdzie:  W Japonii herbata zbierana jest na ponad 50 000 ha ziemi.

Herbata:  W kraju tym z dumą kultywuje się dziedzictwo produkcji doskonałych herbat zielonych.

Chiny

Gdzie:  W Chinach znajduje się niemal 1,5 mln ha ziemi przeznaczonej pod uprawę herbaty. Kraj ten jest największym producentem herbaty na świecie.

Herbata:  Chiny znane są nie tylko z herbaty czarnej, ale także zielonej, Oolong, białej, prasowanej i odmian smakowych.

Indonezja

Gdzie:  Główne regiony upraw herbaty w Indonezji to Jawa i Sumatra.

Ile:  Przy produkcji wynoszącej 139 mln kg, Indonezja należy do największych producentów herbaty na świecie.

Herbata:  Pochodzą stąd delikatne w smaku, łagodne herbaty, idealne do tworzenia herbat o różnych kompozycjach smakowych.

Papua Nowa Gwinea

Gdzie:  Nowa Gwinea położona jest na północ od Australii. Przemysł herbaciany dominuje we wschodniej części wyspy.

Ile:  Produkowanych jest tam ok. 7500 ton herbaty, z czego większość eksportuje się do Australii, Europy i Stanów Zjednoczonych.

Herbata:  Dzięki żyznym glebom i sprzyjającym warunkom klimatycznym,  na wyspie powstają jasne i barwne herbaty.