Clafoutis z moczonymi w herbacie suszonymi śliwkami
Clafoutis z moczonymi w herbacie suszonymi śliwkami
Składniki
250 g suszonych śliwek, bez pestek
500 ml czarnej herbaty Tetley Intensive Black Tea
100 g mąki
85 g drobnoziarnistego cukru
6 jajek, lekko ubitych
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
300 ml pełnotlustego mleka
300 ml śmietany kremówki
1 łyżka masła
Cukier puder do posypania, według uznania
Directions
- Zacznij od namoczenia śliwek w herbacie – optymalnie przez osiem godzin lub całą noc. Osusz i odstaw.
- Po przygotowaniu śliwek, możesz już przygotować clafoutis. Nagrzej piekarnik do temp. 190°C.
- W dużej misce zmieszaj mąkę i cukier z ubitymi lekko jajkami.
- Ubijając całość, stopniowo dodawaj mleko, śmietankę i wanilię, aż powstanie gładkie, płynne ciasto.
- Nagrzej formę do pieczenia lub formę do tarty o średnicy co najmniej 20 cm i rozpuść w niej kawałek masła, rozsmarowując je, aby natłuścić całą powierzchnię.
- Wlej ciasto do formy, a na wierzchu rozłóż, nasiąknięte herbatą suszone śliwki. Piecz przez 30-35 minut. Po tym czasie pudding będzie delikatnie ścięty w środku i złocistobrązowy, uniesiony na brzegach. Studź przez 15-20 minut. Po tym czasie środek zapadnie się.
- Jeśli chcesz, przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Porcja dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 25-30 minut
Czas pieczenia: 35 minut