Herbatniki owsiane z rodzynkami
Herbatniki owsiane z rodzynkami
Składniki
225 g masła
350 g jasnego, delikatnego cukru brązowego
55 g drobnoziarnistego cukru
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 jajka
300 g mąki
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
200 g płatków owsianych
200 g rodzynek
Directions
Z niczym nie smakują lepiej, niż maczane w kubku instensywnej herbaty Tetley.
- Rozgrzej piekarnik do temp. 160°C.
- Ubijaj masło z cukrem brązowym, cukrem drobnoziarnistym i ekstraktem z wanilii, aż powstanie jasna i puszysta masa.
- Całość ubijaj, dodając po kolei jajka, a następnie przesiej mąkę, sodę i cynamon i zmieszaj z całością.
- Na koniec wrzuć płatki owsiane i rodzynki i wymieszaj.
- Łyżką nakładaj porcje na natłuszczone blachy do pieczenia i piecz przez 12-14 minut lub do uzyskania złocistobrązowego odcienia wokół krawędzi. Wyjmij z piekarnika i ostudź przed podaniem.
Porcja: 20-25 ciasteczek
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 12 - 14 minut