Skąd pochodzi herbata?

 

Już od ponad 180 lat dzielimy się pasją tworzenia herbaty Tetley, która jest uwielbiana na całym świecie!

Skąd pochodzi herbata?


Krzewy herbaciane dojrzewają w ciepłym, wilgotnym klimacie, bez przycinania mogą osiągać wysokość około 6 metrów. Kiedyś cała czarna herbata importowana była wyłącznie z Chin. Dziś to już przeszłość.

Nasi doświadczeni kupcy współpracują ściśle z tysiącami plantacji herbaty w ponad 20 różnych krajach, z których wybierają najlepsze liście. Najdelikatniejsza herbata rośnie w słonecznym klimacie na dużych wysokościach, a same krzewy herbaciane przycina się do wysokości zaledwie ok. 100-120 cm. Największymi producentami herbaty są Kenia, Sri Lanka, Indie i Chiny, ale krzewy uprawia się we wszystkich regionach, gdzie występuje dużo deszczu i słońca.

W firmie Tetley komponowaniem herbaty zajmujemy się od 1837 r., wiemy więc jak zaparzyć idealną filiżankę tego napoju. Najważniejsza jest dla nas możliwość współtworzenia dobrze prosperującego globalnego przemysłu herbacianego, który ma być zarówno sprawiedliwy społecznie, jak i zrównoważony środowiskowo. Dlatego właśnie jesteśmy jednym z członków założycieli organizacji Ethical Tea Partnership, a 100% naszej herbaty pochodzi z plantacji posiadających certyfikat Rainforest AllianceTM .

Droga do Twojej filiżanki zaczyna się na plantacjach herbat na całym świecie. To tam do herbat Tetley trafiają młode listki i pączki rośliny Camellia sinensis. Uprawiamy i kupujemy herbatę z całego świata, co pozwala nam uzyskać niepowtarzalny, pełny smak w kompozycjach herbat Tetley.


Zanim nasza herbata znajdzie się na półce w Twoim sklepie, każda mieszanka przechodzi ważną czteroetapową drogę od krzewu do filiżanki. Kluczowe składniki tego procesu to troska i uwaga – bez nich nie uda się stworzyć naparu o wysokiej jakości. Rolnicy uprawiający herbatę i jej zbieracze są dumni z tego, że potrafią wybrać najlepsze listki, idealne do Twojej herbaty.

 

Większość naszych herbat pochodzi z następujących regionów:

 

  • Kenia – większość herbaty uprawia się na wyżynach Wielkich Rowów Afrykańskich przecinających Kenię. Najcenniejsze odmiany rosną w okolicy Góry Kenia. Herbata uprawiana na dużych wysokościach pozwala przygotować połyskliwe, pełne smaku napary.
  • Malawi – znane jako ciepłe serce Afryki, to kraj, którego gleba ma piękną, żywoczerwoną barwę. Rosną na niej najbardziej kolorowe herbaty świata.
  • Chiny – Chińczycy to specjaliści od herbaty białej, zielonej i oolong. Każdy region ma własny styl i ściśle strzeżone tajemnice przekazywane z pokolenia na pokolenie. Skosztowanie wszystkich chińskich herbat byłoby niemożliwe!
  • Cejlon – na tej tropikalnej wyspie rosną ciekawe odmiany herbaty, dające kwiatowe, owocowe i delikatne napary; uprawy znajdują się wysoko nad poziomem morza w zamglonych górskich lasach.
  • Darjeling - herbata uprawiana u podnóża Himalajów ma delikatny, brzoskwiniowy smak. Często nazywa się ją szampanem wśród herbat.
  • Assam – herbata uprawiana w bogatej dolinie Brahmaputry na północy Indii ma bogaty, pełny smak ze słodową, rześką nutą – idealny na poranną pobudkę.
  • Indonezja – z tamtejszych wysp, położonych w południowo-wschodniej Azji, pochodzi herbata o naturalnie pikantnym posmaku, idealnie nadająca się do aromatyzowania, a szczególnie do mieszanek Earl Grey.
  • Argentyna – w tym gorącym, wilgotnym regionie świata rosną delikatne w smaku herbaty o przejrzystym i jasnym zabarwieniu, idealne do przygotowywania mrożonej herbaty!

 

Dlaczego tworzymy herbaciane mieszanki?

Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, że przygotowywanie mieszanek herbaty to trudna sztuka, podobna do kupażowania szampana lub whisky. Specjaliści tworzący mieszanki herbat firmy Tetley mają łącznie ponad 1000 lat doświadczenia, więc są prawdziwymi ekspertami w tym zakresie.


Każdą mieszankę degustuje się co najmniej osiem razy zanim zapadnie decyzja, czy spełnia ona wymagania jakości Tetley. Zostanie wykwalifikowanym mistrzem herbacianym Tetley zajmuje ponad pięć lat. Jako że herbata z różnych zbiorów nie jest nigdy taka sama, jej degustowanie to proces ciągłego uczenia się.

Z biegiem lat wytworzył się nasz własny, niepowtarzalny język dotyczący degustowania herbaty, zwany „Uhuru”. Jest to globalny język, który pozwala kiperom i twórcom mieszanek firmy Tetley spójnie opisywać i oceniać jakość herbat.