Wszyscy mamy swoje sposoby na przygotowanie naszej ulubionej herbaty, ale istnieją pewne zasady, które pozwolą nam wydobyć z niej to, co najlepsze.
Pamiętaj, aby woda była świeżo zagotowana (woda gotowana wiele razy zawiera mniej tlenu, przez co herbata może nie zaparzać się tak dobrze).
Jeśli herbatę parzymy w czajniczku, torebki herbaty wyjmujemy zaraz po jej zaparzeniu, dzięki czemu każda następna porcja, jest tak samo dobra jak pierwsza.
Najważniejsze – aby przygotować naprawdę smaczną filiżankę herbaty, polecamy herbaty Tetley.
Większość z nas wie, że herbata pochodzi z Chin, Sir Lanki (Ceylon) i Indii, mniej znane są Kenia, Malawi, Argentyna, Indonezja, Wietnam i Turcja. Herbata Tetley, którą pijemy w Polsce pochodzi głównie z Kenii, Indii, Indonezji, Malawi, Tanzanii, Sri Lanki i Chin.
Herbata pochodzi z jednej rośliny, camellia sinensis, ale uprawiana jest ona w wielu różnych krajach, o różnych uwarunkowaniach geograficznych, różnego rodzaju glebie i warunkach klimatycznych. Wszystkie te naturalne czynniki mają wpływ na finalny smak herbaty, dlatego też do naszych kompozycji herbacianych wybieramy wszystkie najlepsze rodzaje herbaty i mieszamy je ze sobą, aby uzyskać najlepszy, intensywny smak herbaty Tetley.
Tylko jeden dostawca, nie byłby wystarczający, by zaspokoić potrzeby wszystkich miłośników herbaty Tetley. Do tworzenia naszych kompozycji herbacianych, wybieramy najlepsze herbaty wielu dostawców, z wielu różnych krajów i mieszamy je ze sobą, by wykorzystać wszystkie ich najlepsze cechy i zapewnić stały, intensywny smak herbat Tetley.
Zarówno zielona, jak i czarna herbata pochodzą z tej samej rośliny – Camellia Sinensis. Po zebraniu, liście rozkładane są na dużych stołach, gdzie tracą nadmiar wody, po to, by stały się miękkie i delikatne, co pomaga w ich późniejszym krojeniu.
W procesie krojenia uwalniane są enzymy i następuje utlenienie herbaty.
W przypadku czarnej herbaty proces ten może trwać do czasu, gdy liście nabiorą brązowej barwy, po czym zostają one podgrzewane, by zatrzymać proces fermentacji.
Zielona herbata poddawana jest krótszemu procesowi utleniania, a czasami nawet jest on pomijany, dzięki czemu utrzymuje ona swój zielony kolor i delikatny smak.
Ponieważ herbata bardzo łatwo wchłania obce zapachy, należy przechowywać ją w szczelnie zamykanych naczyniach, np. w pojemnikach z nieprzeźroczystego szkła lub z porcelany. Można używać też szczelnych naczyń blaszanych, np. puszek. Nie jest rekomendowane przechowywanie herbaty w lodówce, czy zamrażarce, gdyż może mieć to wpływ na jej smak i zapach.