Coś smacznego do herbaty – przepisy

Dzięki swojemu czystemu i świeżemu smakowi, herbata współgra z jedzeniem, jak żaden inny gorący napój. Stanowi również fascynujący i uniwersalny składnik potraw i drinków. Smacznego.

Clafoutis z moczonymi w herbacie suszonymi śliwkami

Clafoutis z moczonymi w herbacie suszonymi śliwkami

Odmiana tradycyjnego francuskiego deseru, do której użylismy suszonych śliwek moczonych w herbacie Tetley. Ten złocistobrązowy deser zwykle podaje się letni, posypany cukrem pudrem.

Składniki:
250 g suszonych śliwek, bez pestek
500 ml czarnej herbaty Tetley Intensive Black Tea
100 g mąki
85 g drobnoziarnistego cukru
6 jajek, lekko ubitych
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
300 ml pełnotlustego mleka
300 ml śmietany kremówki
1 łyżka masła

Cukier puder do posypania, według uznania

Przygotowanie:
  1. Zacznij od namoczenia śliwek w herbacie – optymalnie przez osiem godzin lub całą noc. Osusz i odstaw.
  2. Po przygotowaniu śliwek, możesz już przygotować clafoutis. Nagrzej piekarnik do temp. 190°C.
  3. W dużej misce zmieszaj mąkę i cukier z ubitymi lekko jajkami.
  4. Ubijając całość, stopniowo dodawaj mleko, śmietankę i wanilię, aż powstanie gładkie, płynne ciasto.
  5. Nagrzej formę do pieczenia lub formę do tarty o średnicy co najmniej 20 cm i rozpuść w niej kawałek masła, rozsmarowując je, aby natłuścić całą powierzchnię.
  6. Wlej ciasto do formy, a na wierzchu rozłóż, nasiąknięte herbatą suszone śliwki. Piecz przez 30-35 minut. Po tym czasie pudding będzie delikatnie ścięty w środku i złocistobrązowy, uniesiony na brzegach. Studź przez 15-20 minut. Po tym czasie środek zapadnie się.
  7. Jeśli chcesz, przed podaniem posyp cukrem pudrem.


Porcja dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 25-30 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Clafoutis z moczonymi w herbacie suszonymi śliwkami



Herbatniki owsiane z rodzynkami

Herbatniki owsiane z rodzynkami

Te chrupiące owsiane herbatniki wypełnione są rodzynkami, aby dodać im pysznej miękkości.
Z niczym nie smakują lepiej, niż maczane w kubku instensywnej herbaty Tetley.

Składniki:
225 g masła
350 g jasnego, delikatnego cukru brązowego
55 g drobnoziarnistego cukru
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 jajka
300 g mąki
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
200 g płatków owsianych
200 g rodzynek

Przygotowanie:
  1. Rozgrzej piekarnik do temp. 160°C.
  2. Ubijaj masło z cukrem brązowym, cukrem drobnoziarnistym i ekstraktem z wanilii, aż powstanie jasna i puszysta masa.
  3. Całość ubijaj, dodając po kolei jajka, a następnie przesiej mąkę, sodę i cynamon i zmieszaj z całością.
  4. Na koniec wrzuć płatki owsiane i rodzynki i wymieszaj.
  5. Łyżką nakładaj porcje na natłuszczone blachy do pieczenia i piecz przez 12-14 minut lub do uzyskania złocistobrązowego odcienia wokół krawędzi. Wyjmij z piekarnika i ostudź przed podaniem.


Porcja: 20-25 ciasteczek
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 12 - 14 minut
Herbatniki owsiane z rodzynkami



Herbatniki kokosowe

Herbatniki kokosowe

Te chrupiące herbatniki pełne prawdziwego kokosu, z niczym nie smakują lepiej, niż maczane w kubku instensywnej herbaty Tetley.

Składniki:
1 szklanka wrzątku
4 torebki herbaty Tetley Intensive Black
3 szklanki mąki do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
75 dg masła, zmiękczonego
1 szklanka brązowego cukru
2/3 szklanki cukru białego
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 szklanki rozdrobnionego kokosu

Przygotowanie:
  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
  2. Zaparz we wrzątku torebki herbaty przez ok. 3-5 min i odstaw do schłodzenia.
  3. W średniej wielkości misce połącz ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
  4. W dużym naczyniu, połącz ze sobą masło i cukier, za pomocą miksera, aż powstanie jednolita masa.
  5. Do dużego naczynia z masłem i cukrem, dodaj jajka, wanilię i herbatę.
  6. Całość połącz z mąką.
  7. Do powstałej masy dodaj 2 szklanki kokosu i nałóż łyżką do natłuszczonych form na ciasteczka.
  8. Całość posyp po wierzchu pozostałą ilością kokosu i odstaw do piekarnika.


Porcja:  60 ciasteczek
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 12 minut
Herbatniki kokosowe



Mus herbaciany z miodem i bitą śmietaną

Mus herbaciany z miodem i bitą śmietaną


Składniki:
1 szklanka wody
8 torebek herbaty Tetley Intensive Black
4 żółtka jajek
1 szklanka cukru, drobnoziarnistego
1 ½ łyżka stołowa żelatyny w proszku
2 - 3 łyżki stołowe wody
3 białka jajek
2 szklanki śmietany kremówki, ubitej

Dodatkowa bita śmietana:
2 łyżki stołowe miodu
30 ml amaretto lub innego smakowego likieru

Przygotowanie:
  1. Zagotuj wodę do wrzenia i zaparzaj herbatę przez ok. 5 minut, odstaw do schłodzenia.
  2. Połącz zółtka jajek i cukier w gorącej kąpieli wodnej, aż masa będzie puszysta. Odstaw do schłodzenia.
  3. Rozpuść żelatynę w małej ilości wody.
  4. Ubij białka jajek i połącz z pozostałą ilością cukru, aż masa będzie puszysta. Białka delikatnie połącz z zółtkami.
  5. Dodaj 2 szklanki śmietany kremówki, żelatynę i herbatę.
  6. Otrzymaną masę przelej do deserowych naczynek i wstaw do lodówki na 2 godziny.
  7. Schłodzony mus ozdób bitą śmietaną, połączoną z miodem i likierem lub świeżymi owocami, wedle uznania.


Porcja: 6 porcji
Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia: 2 godziny
Mus herbaciany z miodem i bitą śmietaną



Herbaciany poncz miętowy

Herbaciany poncz miętowy


Składniki:
3 szklanki wrzątku
12 gałązek świeżej mięty
4 saszetki Herbaty Tetley Intensive Black
1 szklanka cukru
1 szklanka soku pomarańczowego
¼ szklanka soku cytrynowego
5 szklanek zimnej wody
3 plasterki pomarańczy (opcjonalnie)
3 plasterki cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:
  1. We wrzątku zaparzaj herbatę z miętą przez ok. 5 min. Następnie usuń torebki herbaty i listki mięty z naparu.
  2. Dodaj cukier do naparu i wymieszaj, aż do rozpuszczenia.
  3. Wmieszaj do herbaty sok pomarańczowy i cytrynowy.
  4. Dodaj zimnej wody.
  5. Opcjonalnie dodaj plastry cytryny i pomarańczy.
  6. Serwuj z kostkami lodu.


Porcja: 10 porcji (ok. 200ml każda)
Czas przygotowania: 15 minut
Herbaciany poncz miętowy



Herbaciany poncz owocowy

Herbaciany poncz owocowy


Składniki:
4 szklanki zimnej wody
4 szklanki wrzątku
4 łyżki stołowe cukru
4 saszeki herbaty Tetley Intensive Earl Grey lub ulubione warianty smakowe Tetley Intensive Earl Grey Lemon, Raspberry lub Orange
3 szklanki schłodzonego soku jabłkowego
¼ szklanki schłodzonego skoku z cytryny lub limonki
4 szklanki pokrojonych letnich owoców (np. brzoskwiń, truskawek, malin, itp.)
2 szklanki wody sodowej

Przygotowanie:    
  1. We wrzątku zaparzaj herbatę przez ok. 3-5 min.
  2. Do naparu dodaj zimną wodę i usuń torebki herbaty.
  3. Dodaj cukier i wymieszaj aż do rozpuszczenia.
  4. Wmieszaj sok jabłkowy i cytrynowy.
  5. Dodaj owoce i odstaw do schłodzenia.
  6. Przed podaniem dodaj schłodzoną wodę sodową.
  7. Serwuj z kostkami lodu.

Porcja: 13 porcji (ok. 200ml każda)
Czas przygotowania: 20 minut

Herbaciany poncz owocowy



Owocowy Smoothie Tetley

Owocowy Smoothie Tetley


Składniki:
3 szaszetki herbaty czarnej Tetley Classic
½ szklanki soku żurawinowego
1 szklanki pokrojonego banana
1 szklanka świeżych lub mrożonych malin
1 szklanka świeżych lub mrożonych truskawek
2 łyżki miodu

Opcjonalnie: jagody do ozdoby

Przygotowanie:
  1. Zaparzaj we wrzątku herbatę Tetley przez ok. 5 min.
  2. Usuń saszetki i dodaj lodu dla schłodzenia, tak by napar wypełnił całą szklankę.
  3. Schłodzoną herbatę przelej do blendera i dodaj sok żurawinowy, banany, truskawki, maliny i miód.
  4. Całość wymieszaj w blenderze, aż powstanie jednolity napój.
  5. Przelej całość do 4 szklanek i ozdób jagodami.


Porcja: 3 porcje (ok. 200ml każda)
Czas przygotowania: 15 minut
Owocowy Smoothie Tetley



Tetley Bubble Tea

Tetley Bubble Tea


Składniki:
3 saszetki twojej ulubionej herbaty Tetley
2 łyżki śmietanki w proszku (nie można zastąpić mlekiem lub zwykłą śmietanką )
¾  szklanki wody
1 szklanka lodu
¾ szklanki perełek tapioki (można je kupić w sklepach z azjatyckimi produktami)
2 łyżki syropu
( skład : 1 kubek brązowego cukru , 1 kubek białego cukru , 2 kubki wody)

Przygotowanie:
  1. Zaparzaj herbatę przez ok. 3-5 min, następnie usuń torebki i odstaw do ostygnięcia.
  2. Przygotuj syrop łącząc cukier i wodę. Mieszankę gotuj przez 10 minut.
  3. Perełki tapioki zagotuj w wodzie przez ok. 15 minut, odsącz i odstaw na 15 minut do ostygnięcia, po czym zalej 1 łyżką syropu cukrowego.
  4. Umieść składniki (z wyjątkiem tapioki) w mikserze kruszącym lód.
  5. Całość miksuj tak, aby śmietanka w proszku idealnie połączyła się ze składnikami.
  6. Jeżeli bubble tea jest za mało gęsta, dodaj śmietanki w proszku.


Porcja:  3  porcje
Czas przygotowania:  30 minut
Tetley Bubble Tea